Direktøren ved Nansensenteret er tildelt Rosenkjærprisen 2018

I helgen ble årets mottaker av Danmarks Radios (DR) formidlingspris avslørt i DR sitt konserthus. Den prestisjetunge prisen ble tildelt Nansensenterts direktør og en av hovedforfatterne av den kommende hovedrapporten fra FNs klimapanel Sebastian H. Mernild. 

DR.dk beskriver at utdelingen til Mernild «ble til en mann som vet mer om klima og klimaendringer enn de fleste som mottok DRs store formidlingspris Rosenkjær Prize 2018».

- Mernild er også nomitert som «Årets danske 2018» av Berlingske.

 

Mottakeren av Rosenkjærprisen i 2018: Sebastian H. Mernild (i midten), DR P1s kanalsjef Thomas Buch-Andersen til høyre og til venstre er det energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). (Foto: Henrik Frydkjær/DR.dk)Mottakeren av Rosenkjærprisen i 2018: Sebastian H. Mernild (i midten), DR P1s kanalsjef Thomas Buch-Andersen til høyre og til venstre er det energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). (Foto: Henrik Frydkjær/DR.dk)Nettstedet DR.dk skriver videre:

Årets mottaker av prisen som DR P1 deler ut ble, ble tildelt danske Sebastian H. Mernild, professor i klimaendring og glaciologi. Han er administrerende direktør for Nansensenteret i Bergen, samt en av hovedforfatterne av den kommende hovedrapporten til FNs klimapanel (IPCC).

Med Rosenkjærprisen følger det 50 000 kroner og etter planen kommer Sebastian H. Mernild til å medvirke i DR P1 sine program om klimaet i 2019.

Rosenkjærprisen er oppkalt etter Jens Rosenkjær som var foredragssjef i Statensradiofonien fra 1937 til 1953. Prisen har blitt tildelt i hans navn og ånd siden 1963, og den blir tildelt til en person «som evner gjøre vanskelig stoff tilgjengelig for et bredere publikum i en forståelig og levende form, "som det kalles.

 

Fremragende formidler

Det var P1s kanalsjef, Thomas Buch-Andersen, som tildelte Rosenkjærprisen på direkte radio under et arrangement i DR sitt konsertshus. 

"Med Rosenkjærprisen feirer vi en fremragende formidler. Mernild setter ikke bare dagsorden internasjonalt med sin forskning i klimaforandringer. Han evner også å fortelle hva han kommer frem til på en enkel og appellerende måte, slik at også mange dansker blir klokere. Ikke bare på DR P1, men også på mange andre steder. På P1 gleder vi oss dette fordi vi er lidenskapelig opptatt av god formidling og troverdig kunnskap. Jeg er veldig fornøyd med at Sebastian Mernild har akseptert hederen og serfrem til å høre mer til premievinneren på DR P1, sier Thomas Buch-Andersen.

Selv sier Sebastian H. Mernild at han er beæret og positivt overrasket over å motta Rosenkjærprisen.

"Jeg må innrømme at jeg ikke engang så at prisen komme. Jeg har gjort det jeg føler for, og det som ligger mitt forskningshjerte nært - å formidle til publikum uten å la det gå på bekostning av fagligheten, sier han og fortsetter:

"Jeg er glad for at jeg med min faglige kompetanse kan informere om de utfordringene vårt samfunn står overfor. De utfordringer vi har nå og dem vi kan forvente oss i fremtiden. Klimaendringer har behov for synlighet, og spesielt nå som vi registrerer hyppigere og hyppigere klimaekstremiteter og -rekorder, sier Mernild.

 

Vil bruke prisen som springbrett

Professoren kaller det et stort skulderklapp og en ære å bli tildelt Rosenkjærprisen.

"Er det noen i Damark som vet hva formidling handler om, så er det DR. Rosenkjærprisen jeg ville bruke som et springbrett for ytterligere kommunikasjon om tilstanden til kloden. En planet som opplever raske klimaendringer, og hvor kunnskap vil bringe oss videre mot smarte teknologiske løsninger og innovasjon som fører oss mot et samfunn med lavere karbonutslipp", sier Mernild.

Årets Rosenkjærpris-mottaker er 46 år. Han fikk sin doktorgrad i klimaendringene, glasiologi og hydrologi ved Universitetet i København i 2006. Siden har han jobbet ved et universitet i Fairbanks Alaska, ved Los Alamos National Laboratory i New Mexico i USA og Centro de Estudios Científicos i Chile frem til 2016.

Deretter har Sebastian H. Mernild blitt professor i klimaendringer og glasiologi i Norge, og han forsvarte sin doktoravhandling ved Universitetet i København - også i 2016. I tillegg har Mernild tjenestegjort som kaptein i den danske reservehæren - noe han sier han bruker erfaringene fra i sitt daglige arbeid som administrerende direktør.

Vinner av Rosekjærprisen 2018: Sebatian H. Mernild mottok prisen i DR sitt konserthus i helgen (Foto: Henrik Frydkjær/DR.dk)Vinner av Rosekjærprisen 2018: Sebatian H. Mernild mottok prisen i DR sitt konserthus i helgen (Foto: Henrik Frydkjær/DR.dk) 

Add comment

Login to post comments