Danmarks radios Rosenkjærserie: «Mannen på isbreen» - Podcast #1-5

Professor Sebastian H. Mernild ble tildelt Danmarks Radios prestisjetunge Rosenkjærspris for 2018 som «en mann som vet mer om klima og klimaendringer enn de fleste». Mottakeren av prisen er professor i klimaendringer og glasiologi, en av hovedforfatterne av den kommende hovedrapporten til FNs klimapanel (IPCC) og administrerende direktør for Nansensenteret. Rosenkjærprisen ble stiftet av Danmarks Radio i 1963 til ære for deres debattsjef fra 1937 til 1953, Jens Rosenkjær. Prisen blir gitt årlig til en kulturperson eller forsker, som har bidratt til å formidle et vanskelige forskningstema på en levende og forståelig måte til et bredt publikum. Med prisen følger 50.000 kroner og en forpliktelse på å holde 5-6 populær vitenskapelige radioforedrag på Danmarks Radio. 

Danmarks Radio har nå laget Rosenskjærprogramserien "Mannen på isbreen (Manden på gletscheren)" - en serie på fem radioprogrammer hvor Professor Mernild formidler kunnskap om klima og klimaendringer. Programmene i serien fra Danmarks Radio P1 vil bli presentert her etter hvert som de blir publisert.


PodCast 5: Vitenskap er vitenskap   

Fra Danmarks radio sin ingress: Både de vitenskapelige og personlige historier er viktige for Sebastian. Men det er viktig, at følelsene ikke løper av med en, så vitenskapen blir glemt. Serien er produsert av Danmarks Radio på bakgrunn av at Sebastian Mernild mottok DR P1s Rosenkjærpris 2018. Produsert for Danmarks radio av Filt Cph. 

 

PodCast 4Farlig i felten 

Fra Danmarks radio sin ingress: Det er farlig, å gå på en isbre, hvis man ikke hva man gjør. Det vet Sebastian, og selv om hans erfaring på isbreer forskjellige steder i verden, er stor, har han også vært ute for noen farlige situasjoner. Det er ikke alltid han forteller det til sin kone, for det er ingen grunn til å gjøre henne nervøs. Klimaprofessor Sebastian Mernild, mottok Rosenkjærprisen siste år. I fem programmer, vil han reise til Grønland og undersøke utviklingen på den isbreen, som har dannet grunnlaget for hans forskning. Produsert for Danmarks radio av Filt Cph. 

 

PodCast 3: Mannen på isbreen 3:5 - Formidling til neste generasjon

Fra Danmarks radio sin ingress: Sebastian besøker Hans Christian. En gammel bekjent, som bor med panorama utsikt til isbreen og som de siste 30 år har kunnet følge klimaforandringenes utvikling på nært hold. Under et besøk hjemme i Danmark, stopper Sebastian på Odense Katedralskole, for å holde foredrag og i København, for å møte en professor i klimafysikk. Det kan ikke lengre diskuteres, om klimaendringene er en realitet eller ikke, og forskning og formidling om klimaet, er viktigere end noensinne tidligere. Klimaprofessor Sebastian Mernild, mottok Rosenkjærprisen siste år. I fem programmer, vil han reise til Grønland og undersøke utviklingen på den isbreen, som har dannet grunnlaget for hans forskning. Produsert for Danmarks radio av Filt Cph.

 

PodCast 2: Mannen på isbreen 2:5 - Isen knirker under oss

Fra Danmarks radio sin ingress: Sebastian er endelig kommet opp på isbreen og han begynner straks å bore, for å få et umiddelbart inntrykk av hvor mye den har smeltet i løpet av de siste årene. Det kan ikke lengere diskuteres, om klimaendringene er en realitet eller ikke, og forskning og formidling om klimaet, er viktigere enn noen gang. Klimaprofessor Sebastian Mernild, mottok Rosenkjærprisen siste år. I fem programmer på Danmarks Radio P1, vil han reise til Grønland og undersøke utviklingen på den isbreen, som blant andre har dannet grunnlaget for hans forskning. Produsert for DR av Filt Cph.

 

PodCast 1: Mannen på isbreen - Forskningsstasjonen i Sermilikfjorden

I Danmarks Radio P1´s første program i Rosenkjærserien av «Mannen på isbreeen - Forskningstasjonen i Sermilikfjorden», tar Sebastian Mernild oss med på feltarbeid på Grønland – hvor han konkret vi forklare hva som skjer med klimaet på jorden, isen, isbreene og havet og hvordan klimaet på jorden er i endring. I programmet reiser vi til Mittivakkat isbreen i Sermilikfjorden på vestsiden av Grønland.

Det er over 20.000 isbreer bare på Grønland, men Mittivakkat breen er den mest studerte og det finnes lange tidsserier med observasjoner, som gjør denne isbreen spesiell. Observasjoner og målinger fra denne isbreen er grunnlaget for Mernilds doktoravhandling. Det er fem år siden Mernild sist var på Mittivakkat isbreen - i programmet vil vi høre og oppleve hans vurderinger av hvordan endingene på isbreen har vært.

I programmet møter vi også lokale innbyggere i den nærliggende bygden Ikateq, som ble fraflyttet i 2002. Fortsatt oppholder fangstmenn seg der i sommersesongen og deres observasjoner er et godt supplement til de vitenskapelige målinger av endringer i klimaet. Lokalbefolkningens fortellinger om klimaendringer og forskernes observasjoner står i kontrast til, men også støtter opp om hverandre.

Add comment

Login to post comments